Fordyb dig

Jeg har valgt at skrive om La Sagrada Famila, fordi at den er fantastisk, og så har jeg altid elsket Spanien

,Lasagrada famila er en ufærdig kirke som er blevet bygget på i 100 år.Faktisk begyndte man at bygge på den i år 1882. Det var Francesc del Villar der startede byggeriet, men han nåede aldrig at se den færdig ,for gaudi overtog i 1884 på grund af nogle problemer. La sagrada famila betyder (hellig famille) på catalansk.

Kirken ligger i Catalonien, som ligger i Barcelona og Barcelona ligger i Spanien. Det er et romersk-katolsk-nygotisk. det er bygningsværk fra anden halvdel af 1800-tallet. Efter uoverensstemmelser mellem foreningen, som stod for bygningsværket, og den originale arkitekt Francesc del Villar blev sat af også bliver gaudi sat på procejtekt i 1884. Gaudi elskede kirken så højt, at han viede sit liv til byggeriet. Efter Gaudi overtog byggeriet ,blev designet fuldstændigt ændret. Han arbejdede på kirken i over 40 år de sidste 15 år af hans liv var fuldstændigt dedikeret til byggeriet.

Gaudi afspejlede fødslen, døden og Jesus’ genopstanden via katedralens facader. Han ville bygge tolv tårne, som skulle repræsentere apostlene samt fire tårne for evangelisterne. Tårnene skulle være mellem 90 og 120 meter i højden. To andre tårne skulle repræsentere Jesus og Jomfru Maria. Her ville “Jesus” opnå en højde på 170 meter (5 gange rundetårnshøjde).bygget

Bygningen blev stadig højere og højere, mens stilen blev mere og mere fantastisk med fire spindelformede tårne ,som er kronet med geometrisk formede toppe som sandsynligvis var inspireret af kubismen.

Gaudi døde 1926 ,men arbejdet var langt fra færdigt. Tårnene var oprindeligt tænkt som tre gange højere. da Barcelona får besøg af den danske konge Christian d.10. i 1929 men arbejdet var langt fra færdigt. Tårnene var oprindeligt tænkt som tre gange højere.

Mange arbejdere er omkommet under byggeriet. De er enten faldet ned eller fået noget i hovedet.

Lidt om gaudi. Gaudis fulde navn er Antonio Gaudi. Da Gaudi var mindre havde han gigt, så det gjorde det svært for ham at lege med de andre børn. Han var heller ikke særlig dygtig i skolen undtagen geografi, hvor han viste store evner. Dette skulle få stor betydning for senere virke. Han bliver uddannet arkitekt i Barcelona i 1878 på trods af sine middelmådige karakktere men en af hans lærer udtalte ved hans afgang enten er han vanvittig eller er han et geni. Som 19-årig søgte Antonio Gaudí Cornet ind på arkitektskolen. I første forsøg fik han afslag, men til den spanske kulturarvs glæde blev han efterfølgende optaget.

Han gik i gang med at tegne bygninger og han lavede også en række rigmandshuse men mange af hans værker blev latterligt bygget 

   Ud over arkitekturen var Gaudí erklæret katolik og catalansk nationalist. Senere koncentrerede han sig om katolicismen i forbindelse med arbejdet med sagrada famila som gjorde, at mange omtaler ham som "Guds arkitekt". Han arbejdede med dette værk i over 40 år, og i de sidste år blev han - måske som følge af en række dødsfald blandt familie og venner - meget indadvendt. Samtidig blev Barcelona trængt i økonomisk henseende, hvilket forsinkede opførelsen af katedralen.


Kirken bliver også brugt som en normal kirke. Hvor Gaudi er begravet inde i midten I 1936 under den spanske borger krig bombes kirken og de få ting som Gaudi efterlod sig gik op i røg men heldigvis blev den ikke smadret så meget at de skulle starte forfra.

Næsten hele tårnet er matematisk bygget. lad os tage tårne, tårne er pyntet sådan at belastningen passer ind det vil sige at der ikke er noget der er tilfældigt alle sten der er brugt er meget detaljeret. Lyset er overjordisk og noget af det smukkeste man kan se i moderne kirkekunst. Stene og skulpturerne udgør en bibel historie. Men hans hoved inspiration var naturen.      


Men d.7.juli bliver gaudi kørt over af en sporvogn. da der ikke var nogle  der vidste hvem han var og så fattig fik han ikke den første hjælp som var nødvendig. Han blev dog kørt på et fattigt hospital her døde han få dage senere. Han bliver begravet midt i sit ufulde mesterskab sagrada famila. i kirkens indre er der mange skulpturer af skildpadder fordi at Gaudi var en sand natur elsker og især skildpadder. Der er millioner der tager turen til spanien for at stå i killometer lange køer for at komme ind og se la sagrada famila. siden 1940 har arkitekterne (Francesc quintana,puig boada,Lluis gari) skulpturene er lavet af j.busquet