Fordyb dig

Håndboldens historie

Picture
Holger Nielsen er lærer og oberstløjtnant. Holger Nielsen er fra Ordrup ved København. Han fik æren for opfindelsen af håndbold. I hvert fald var det ham, som den første i 1906 kunne udgive nogle regler for håndbold. Holger Nielsen var på mange måder en mand der kunne mange ting. Ved de første olympiske lege i 1896 blev han en af de danske helte, da han vandt sølv i sabelfægtning og bronze i pistolskydning. Den aktive og fremsynede Holger Nielsen var lærer på Ordrup latin- og Realskole, og i 1898 viste han for eleverne: ”… et Spil med hænderne, Håndbold, som kunde spilles på en mindre Plads, f. Eks. I en Skolegård.”

Men allerede året før havde en anden lærer i Nyborg spillet håndbold med sine elever. Rasmus Nicolaj Ernst var 24 år gammel, og var næsten helt ny på Borger- og Kommuneskolen i Nyborg, da han i 1897 begyndte at spille et helt nyt spil med sine elever. Han kaldte det håndbold. To forskellige steder i landet og næsten samtidig blev spillet til, og der skulle ikke gå længe, før de to skoler mødte hinanden. I 1905 flyttede Ernst nemlig til byen Helsingør, hvor han fik ansættelse på Helsingør Højere Almenskole. Med det samme tog han fat på håndbolden på den nye skole, og lagde dermed grunden til den senere så berømmede håndboldkultur i Helsingør.

De to håndboldskoler boede nu tæt på hinanden i det nordsjællandske land, og det var derfor helt naturligt, at de to skoler skulle mødes i den første registrerede håndboldkamp. Den fandt sted i 1907 i Helsingør, og kampen blev et godt eksempel på, at der endnu ikke var helt orden om reglerne. Rasmus Nicolai Ernst skrev om kampen i sin dagbog: ”I 1907 modtog Skolen en udfordring fra Ordrup til en Håndboldkamp. Helsingør og Ordrup var vist på det Tidspunkt de eneste Skoler, der spillede Håndbold. Holger Nielsen, Ordrup, havde lavet nogle regler, som vi her ved Skolen ikke kendte, vi spillede efter Regler, som jeg havde lavet i Nyborg allerede 1897–98. Kampen blev et frygteligt Nederlagt for Helsingør 21-0.

Det var dog især i Tyskland at spillet blev til et turnerings- og udendørsspil. Det første VM for herrer blev afholdt i Berlin i 1938. Spillet blev vist på det olympiske program i 1936, dog som et udendørs spil (markhåndbold med 11 spillere) og ikke som det i dag udbredte indendørs spil med 7 spillere. Senere i 50'erne indførtes 2-dommersystemet, som også bruges i dag. Det var højskolelærer Hans‐Jørgen Nielsen fra Sønderborg Idrætshøjskole, som fik den gode idé. Håndbold kom på det olympiske program i 1972. Damernes turnering kom på programmet i 1976 ved OL i Montreal. Første gang det danske damelandshold var med til OL var i 1996 i Atlanta, hvor holdet vandt guld. I 2000 og 2004 vandt holdet også guld. Danmark er det eneste hold der har vundet OL‐guld tre gange i træk i damehåndbold.Håndbold er en af de mest udbredte sportsgrene i Danmark, kun overgået af fodbold og badminton.