Fordyb dig

hvordan opstår et jordskælv

Picture
et jordskælv opstår hved at de konsinentpalder under jorden rammer hinanden, her er nogle fx til hvordan et jordskælv kan opstå.
  1. Når to tektoniske plader støder sammen.
  2. Når pladerne gnider mod hinanden. Det kaldes også transforme grænser.
  3. Når de støder sammen kan den ene plade glide ned under den anden, som igen skaber friktion, som kan skabe rystelser. På den måde kan der dannes bjerge, hvis den øverste plade skraber materiale af den nederste. Dette kaldes også konvergente grænser.
  4. Når to plader støder sammen, og de skubber hinanden opad. Også på denne måde kan er opstå bjerge, fordi pladerne skubber hinanden opad.
  5. Når to plader trækker sig fra hinanden. Dette kaldes også divergente grænser.

hvad gør kontinentalplader?

Picture
en kontinentalplade er faktisk dem der holder hele jorden sammen, og kontinentalplader flyder på en måde bare rundt inden i jorden. Så alle  kontinentalplader kan jo ikke altid gå den samme vej, og når to kontinentalpladerne flyder væk fra hindanden så kommer der en vulkan og når de støder sammen skaber den et jordskælv.

jordskælv i danmark?

i danmark har vi haft jordskælv før, de er bare ikke særlig store, for danmark ligger på en plade, de steder det kommer rigtige kraftige jordskælv ligger mellem to kontinetalplader, og danmark kan kun mærke et jordskælv der kommer fra havet og de steder hvor pladerne ligger tættest på danmark, det er næsten kun der fra danmark kan mærke det (: