Fordyb dig

Naturkatastrofer
Naturkatastrofer, er  katastrofer, der bliver skabt af selve naturen. Det gør at menneskeheden ikke kan gøre andet end, at se på…  

Picture
10. Vulkaner kan spyede to slags lava typer ud, En tynd og en tyk.                                                                                                                  Den tykke lava bliver til store klumper, når den tørrer ud. Den tynde lava bliver til bløde former, der bugter sig når den tørrer.

9. Danmark betragtes som et land, der gerne skulle være ude for farezonen.                                                                                                  Det vil sige, at Danmark ligger midt inde på en jordplade.
Princippet er egentlig det samme som hvis man gnider sine hænder mod hinanden, så vil katastrofen ske der hvor dine hænder skilles. Det betyder at hvis landet ligger mellem de to jordplader, ville Danmark nok ikke være ude for farezonen. Men nu er det jo lige sådan, at Danmark ligger midt på en af jordpladerne.

8. Vejret kan skam også fører til alvorlige skader, f.eks som snestorme, haglestorme og til sidst men ikke mindst hedebølger. Hedebølger er en stor plage i den fattige del af Afrika, det er fordi at der er mange i Afrika der planter korn og majs, det vil sige at vandet simpelthen tørrer ud. Det udgør skam også en stor plage for de almindlige indbyggere, de har simpelthen ikke nok vand, at leve af!

7. Skovbrande er også en af de mere frygtede katastrofer. Men selve ordet ”naturkatastrofe” er ikke hele tiden det rigtige ord, at sætte over katastrofen. Mange skovbrande bliver nemlig antændt af menneskets uhøfligheder, det vil sige >cigaretter<. Men det er ikke kun menneskets fejl, nogle skovbrande bliver også antændt på grund af lynnedslag, ilden breder sig hurtig over de tørrer trækroner og ender med en stor ildebrand. Så husk, du må aldrig smide et cigaretskod eller gemme dig under et træ når det lyner!

6. En tsunami bliver fremkaldt ved, at der opstår et jordskælv under vandet.                                                                                                En tsunami gør måske ikke så meget skade på åbent hav, men hvis en tsunami opstår tæt ved en kyst, kan den forvolde store skader.

5. En tornado er en stærk hvirvelsky der tager nogle hurtige rotationer. En tornado kan forvolde mange skader på dens vej. Mange mennesker forveksler tornadoer med orkaner, men en tornado og en orkan er skam ikke det samme. En orkan er svagere end en tornado, men selve orkanen har et større omfang. En tornado er ikke let at advare folk om, for den er nemlig ikke let, at se på et satellitbillede, men den er dog nem, at se fra jorden af.

4. Når en orkan dannes følger der tit tordenskyer med. Orkanen kan sprede sig over 2000km.                                                            De tidligere tropiske orkaner fik gang på gang et pigenavn. Men nu har det udviklet sig til, at hver anden gang får de et drengenavn

3. Et lyn er en enorm gnist i jordens atmosfæres luft. Et normalt lyn vare ¼ sekund og det skal lige siges, at det er ret hurtigt. Man kan rent faktisk måle afstanden på et lynnedslag, du skal blot begynde, at tælle når du ser lynet. Når du så høre det højeste knitre, holder du op med, at tælle og dividere det antal sekunder med tre. F.eks hvis du nu har nået, at tælle til 9, vil lynnedslaget være tre kilometer væk. Så let er det.

2. Et jordskælv er en kraftig rystelse der har forvoldt mange skader. Der er skam mange grunde til, at et jordskælv opstår, f.eks når to jordplader rammer hinanden, så vil der ganske enkelt opstå et jordskælv. Dette er kun en af de mange grunde…

1. Richterskalaen måler hvor kraftigt et jordskælv er. Det højeste richterskalaen kan nå op på er 10. 10 på skalaen er 100 gange værre end 1 på skalaen, det vil sige for hvert 1 tal der står på skalaen vokser med 10. Så hvis richterskalaen måler 4 på jordskælvede, skal du blot gange 10 med 4 og vupti, så har du resultatet på hvor stort jordskælvet er.

Nu har du lært lidt om hvordan nogle naturkatastrofer skabes og hvor farligt det egentligt er…

Kilder: Wikipedia, min hjerne og bøger...