Fordyb dig

Istölt

Selvom det er vinter med sne holder man ikke op med at ride. På Island har hestene nemlig ferie de sidste par måneder i året, hvor der er dårligt vejr. Men islandske heste elsker at komme ud i sneen og løbe rundt, Fra gammel tid har man benyttet de isbelagte søer til at træne hestene i tölt og pas. De får brodder som også kaldes mordax på skoene, at ride på isen er både sjovt for rytter og hesten og det giver god motion om vinteren 

Væddeløb på is er blevet meget populær igennem tiderne. Der er mange forskelige løb blandt andet istölt og galopløb og meget mere. Galophestene bruger blandt andet tölt til at bremse op med.

Her i Danmark har vi jo ikke altid is og sne og man kan ikke regne med, at isen er sikker nok til at lave og afholdeløb på. Men så har man i de senere år fundet på at udnytte skøjtebanerne til at lave vinterens højdepunkt ”Istölt”. Ideen er så god, at nu bliver der arrangeret sådanne shows både i Sverige, Norge, Tyskland og Holland og endda også på Island! Og så er betegnelsen istölt rigtig kommet til sin ret. Hvert år i marts bliver der arrangeret show i skøjtehallen i Århus hvor de bedste heste mødes til konkurrencer og shownumre. Vi får ofte gæster fra Sydnorge og Sverige.

Der er også pas løb på is men det er svært at afholde fordi banen tit ikke er lang nok.

Dette er brodder som også kaldes mordax

Picture
Særlige pigge til at skrue under hestenes sko, når de skal løbe på isen.